"Yazılıma başlamayı düşünüyorum." , "Yazılım sektörüne geçiş yapmak istiyorum." gibi cümleleri son yıllarda çok fazla duyuyoruz. Büyük ihtimalle sizin çevrenizde de yazılım öğrenmek istediğini söyleyen tanıdıklarınız vardır.

Dışarıdan bakıldığında yazılım geliştirici olarak çalışmanın insanlara çekici gelen bazı yönleri var. Nelerdir bunlar?

  • Görece olarak yüksek maaş/kazanç
  • Uzaktan çalışabilme imkanı
  • Çalışma saatlerini belirleyebilme imkanı

En çok merak edilen ve çekici gelen konu elbette kazanç konusu.

Pek çok kişi şöyle düşünüyor; "Yazılımcılar çok para kazanıyor, ofise gitme zorunluluğu da yok, uzaktan çalışabiliyorlar. Ben de yazılımcı olayım ben de daha çok para kazanayım. Hem zaten şu anki işimden ve kazancımdan memnun değilim."

Bu düşünce çok yanlış bir düşünce. Yazılıma başlayamayı düşünen birisinin ana motivasyon kaynağı para olmamalı. Yazılım sektörü kısa sürelerde kolayca yüksek miktarlarda kazanç elde edebileceğiniz bir alan değil. Yazılım işinden iyi paralar kazanabilmek için uzmanlaşmak gerekiyor. Uzmanlaşma süreci de yıllar gerektiren bir süreç. Kısa sürede gerçekleşmiyor. İyi paralar kazanan yazılımcıların çok büyük çoğunluğu, yıllarını yazılım sektörüne vermiş olan kişiler. Bakın aylar demiyorum. Yıllardan bahsediyorum.

Yazılım öğrenmek için ana motivasyonu para olan kişiler söylemlerinden kendilerini hemen belli ediyorlar. Bu kişiler yazılım öğrenme sürecini katlanılması gereken bir süreç olarak görüyorlar. Genellikle şöyle sorular soruyorlar;  

  • Yazılımcı olmam ne kadar sürer?
  • Altı ayda iyi bir seviyeye ulaşabilir miyim?
  • Haftada x saat çalışsam yeterli olur mu?

Bu sorular çoğu zaman pazarlık yapmak amacıyla soruluyor. Pazarlık derken ders çalışma pazarlığından bahsediyorum. "Programlamaya giriş eğitimine katılmak istiyorum. Hafta içi zamanım olmuyor, hafta sonları ikişer saat çalışsam yeterli olur mu?" diye soran kişi bile var.  Ben eğitmen olarak "Evet hafta sonları ikişer saat düzenli çalışmanız yeterli olur." desem eğitime kaydolacak. Yani süreç kısa sürecekse ve çok çalışması gerekmeyecekse yazılım öğrenmeye başlayacak. Oysaki yazılım sektörü 6 ay veya 1 sene çok çalışıp, sonrasında rahat edeceğiniz bir sektör değil. 2 sene sonra da çok çalışmanız gerekecek. 5 sene sonra da çok çalışmanız gerekecek.


İşte bu noktada şöyle bir gerçekle karşılaşıyoruz; yazılımcı olmak istediğini söyleyen kişilerin büyük çoğunluğu(yarısından fazlası) aslında gerçekten yazılımcı olmak istemiyor.

İnsanlar yazılımcı olmanın kendilerine sağlayacağı faydalara sahip olmak istiyorlar. Sürekli olarak, yazılıma başlamak veya yazılım sektörü ile ilgili soru soran ancak hiçbir zaman eyleme geçmeyen kişiler de bu gruptalar.

Şimdi tekrar soralım: "Neden herkes yazılımcı olmak istiyor?". 

Cevap: Hayır. Herkes yazılımcı olmak istemiyor. Gerçekten yazılımcı olmak isteyen kişilerin sayısı düşündüğünüzden çok daha az.

Programlamaya Giriş Eğitimi

"Yazılıma nereden başlayabilirim?" sorusunun cevabı.

Detaylı Bilgi Al