Programlamaya giriş eğitimi yazılımcı olmak isteyen kişiler için oluşturulmuş bir başlangıç eğitimidir.
Sıklıkla sorulan "Yazılıma nereden başlayabilirim?", "Yazılıma başlarken hangi programlama dilini öğrenmeliyim?" gibi
sorulara verilebilecek en iyi yanıt programlamaya giriş eğitimidir. Yazılım öğrenmeye doğrudan bir programlama dilini öğrenmeye çalışarak başlamıyoruz.
"Hangi programlama dilini öğrenmeliyim?" sorusu programlamaya giriş eğitimi tamamlandıktan sonra sorulması gereken bir sorudur.
Eğitim boyunca C# programlama dilini kullanıyoruz. Ancak bu eğitimde C# programlama dili bizim için yalnızca bir araç. Amacımız C# programlama dilini
A'dan Z'ye öğretmek değil. Yalnızca ihtiyacımız kadar C# öğreneceğiz.
Yazılımın hangi alanında ilerleyecekseniz ilerleyin. Oyun programlama, mobil uygulama geliştirme, web uygulaması geliştirme vb.
hiç fark etmez. İlk olarak programlamaya giriş eğitimine katılmanız gerekiyor. Bu eğitim ortak eğitim. Herkes için başlangıç eğitimi.
Bizim eğitimimizi başka eğitimler ile karıştırmamalısınız. Bizim eğitimimizdeki içeriği, anlatım gücünü ve sistematik işleyişi kolay kolay başka bir eğitimde bulamayacaksınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Programlamayı öğrenme sürecinde ilk olarak, temel kavramların ve programlama dillerinde ortak olarak bulunan başlangıç seviyesindeki konuların iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor.
Algoritma geliştirme, kurgu oluşturma ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor.
Bir başlangıç eğitimine katılmadan, doğrudan bir programlama dilini öğrenmeye çalışan kişiler basit seviyede algoritma geliştirme becerisi
gerektiren kısımlarda dahi zorlanabiliyorlar. Neden? Çünkü gerekli altyapıyı oluşturmamışlar, bol bol soru çözmemişler, temel konuları yeterince kavramadan geçmişler.
Bazı kişilerin yazılım öğrenmeye heves edip, kısa süre sonra bu isteklerinden vazgeçmelerinin nedenlerinden birisi de
temel konuları atlayarak sistemsiz bir şekilde ilerlemeye çalışmaları. Sonuç olarak yazılım öğrenme sürecinizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için
programlamaya giriş eğitimine katılmanız gerekiyor.
Programlamaya giriş eğitiminde C# programlama dilini kullanıyoruz. Yukarıdaki açıklamalarda da belirttiğimiz gibi bu eğitimde programlama dili bizim için yalnızca bir araç.
Eğitim boyunca yalnızca öğrencinin ihtiyaç duyacağı kadar C# öğretiyoruz.
Yazılım öğrenmeye yeni başlayacak bir kişiye ilk olarak bir programlama dilini öğretmeye çalışmıyoruz. Hangi programlama dilinin öğrenileceği konusu programlamaya giriş
eğitiminden sonra konuşulması gereken bir konu.
Yukarıdaki açıklamalarda bu sorunun cevabını verdik aslında. Ancak tekrar söyleyelim. Hangi alana yöneleceğiniz veya hangi programlama dilini öğreneceğiniz başlangıç aşamasında konuşulması gereken bir konu değil.
İlk olarak programlamaya giriş eğitimine katılmanız gerekiyor.
Programlamaya giriş eğitimini tamamladığınız zaman sizinle bir görüşme yapacağız. Bu görüşmede yönelmek istediğiniz alan, öğrenmek istediğiniz programlama dili vb. konuları konuşacağız zaten.
Yazılıma yeni başlayacak bir kişi olarak kafanızda "X programlama dili çok popülermiş. X dilini öğrenmek istiyorum." şeklinde bir düşünce olmamalı. İşin içine girmeden, yazılım dünyası hakkında yeterince bilgi sahibi olmadan
programlama dili seçimi yapmaya çalışmamalısınız.
Eğitim boyunca detaylı ve sistematik olarak ilerliyoruz. Bu sayede ileri seviye bir konuya geldiğiniz zaman, kafanızda geçmiş konulara ilişkin bir soru işareti olmamış oluyor.
Tane tane ve eksiksiz bir anlatım yapıyoruz. 9-10 yaşındaki çocuğa anlatır gibi ders anlatıyoruz. Müfredatta bulunan ilk 24 ders herkese açık. Bu dersleri izleyerek anlatım şeklimizi görebilirsiniz.
Terminolojinin doğru kullanılmasına özen gösteriyoruz.
Eğitimin müfredatı tamamen özgün olarak hazırlanmış bir müfredat. Başka bir kaynaktan alıntı veya çeviri değil. Dersleri izlemeye başladığınızda bunu fark edeceksiniz zaten.
Eğitim süreci boyunca öğrenciyi takip ediyoruz. Gerekli olduğu durumlarda rehberlik ve motivasyon konularında destek oluyoruz.
Bu eğitimi izlemeye başladığınızda müfredat, anlatım tarzı ve işleyiş olarak kaliteli bir eğitim olduğunu anlayacaksınız.
Eğitimin Amacı
Programlamaya ilişkin temel kavramları ve başlangıç seviyesindeki ortak konuları iyi bir şekilde anlatmak
Programlama mantığını öğretmek, "Programlama nedir, nasıl yapılır?" bunu öğretmek
Öğrencilerin bir programlama dilini öğrenmeye başlaması için hazır hale gelmelerini sağlamak, gerekli altyapıyı oluşturmak
Kimler Katılabilir?
On beş(15) yaş ve üzerindeki kişiler eğitime katılabilirler.
Eğitime katılabilmek için bilgisayarınızın olması ve temel seviyede bilgisayar kullanmayı(program yükleyebilme, interneti kullanabilme vb.) bilmeniz gerekiyor.
Eğitime katılmadan önce yazılım alanında bilgi sahibi olmanız gerekmiyor. Gerekli olan her şeyi bu eğitimde sıfırdan öğreneceksiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Okulda alınan yazılım eğitimi bizim için bir ölçek değil. Çünkü okullarda genellikle yüzeysel bir anlatım yapılıyor. Bundan dolayı okuldaki yazılım eğitiminden alınan verim çok düşük oluyor.
"Okulda biraz gördüm. Ben biraz biliyorum." diyen öğrencilerin büyük çoğunluğu aslında düşündükleri kadar bilgi sahibi değiller.
Yazılım bilgisi olarak hangi seviyede olduğunuzdan emin değilseniz WhatsApp hattı üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.
Seviyenizi tespit etmek için size bazı uygulama soruları gönderirim. Böylelikle programlamaya giriş eğitimine katılmanıza gerek var mı yok mu anlamış oluruz.
Kime göre geç, neye göre geç? 40 yaşındaki halinizi 50 yaşınızdaki halinizle kıyaslarsak eğer; 40 yaş çok erken bir yaş. Öğrenmeye başlamak için geç kalmak diye bir durum olamaz.
Şunu unutmayalım ki 2 sene önce programlama öğrenmeye başlasaydınız, şu anda yazılım geliştirme alanında önemli bir tecrübeniz ve bilginiz olacaktı. İşte 2 sene sonra yine aynı cümleyi kurmamamız için şu anda programlama öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Programlamaya giriş eğitimine katılmak için ilköğretim(ilkokul + ortaokul) seviyesindeki temel matematik konularının bilinmesi yeterli. Temel matematik konuları derken dört işlem, modüler aritmetik, sayı sistemleri vb.
konuları kastediyoruz.
Yazılım geliştirici olmak ve matematik ile ilgili daha genel bir cümle kurmamız gerekirse şunu söyleyebiliriz; özellikle matemetik bilgisi gerektiren bir alanda(mühendislik uygulamaları vb.) çalışmadığınız sürece,
matematik bilginizin iyi olması gerekmiyor.
1.Ünitenin 4.dersinde matematik hakkında konuşuyoruz. Buraya tıklayarak ilgili dersi izleyebilirsiniz.
Yazılım geliştirici olmak için üniversite eğitimi almanız veya diploma sahibi olmanız gerekmiyor.
Şunu anlamak gerekiyor; yazılım işi bir belge, bir sertifika veya diploma ile yapılan bir iş değil. Yazılım sektöründe yaptığınız işi
gerçekten bilmek zorundasınız.
Ek olarak şunu söylemeliyiz; üniversitenin yazılım anlamında size sağlayacağı fayda, beklediğinizin çok çok altında bir fayda olacak. Neden böyle söylüyoruz? Üniversitelerde yazılımla ilgili olan dersler
çoğu zaman detaylı ve sistematik bir işleyişe sahip olmuyor. Derslerde genellikle yüzeysel bir anlatım yapılıyor. Ders saatleri ve müfredat eksiksiz bir anlatım yapmak için yeterli olmuyor.
Ve bazen dersi anlatan kişi konuya yeterince hakim olmayabiliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı üniversitenin yazılım anlamında size sağlayacağı faydanın çok az olduğunu söylüyoruz.
Ancak tüm bunlara rağmen imkanınız varsa mutlaka üniversite eğitimi almalısınız. Üniversitenin kişiye sağladığı başka önemli faydalar var.
İngilizce bir zorunluluk değil. İngilizceyi hiç bilmemeniz veya az bilmeniz programlama öğrenmeye başlamanızı engelleyen bir durum değil.
Zayıf bir ingilizce bilgisiyle de yazılım geliştirici olabilirsiniz ve bu işten para kazanabilirsiniz.
Ancak ilerleyen aşamalarda mutlaka ingilizcenin eksikliğini hissedersiniz. Çünkü yazılım dünyasında üretilen içeriklerin çok büyük bir kısmı İngilizce.
Yazılım alanında uzmanlaştıkça daha fazla içerik tüketmek isteyeceksiniz. Veya yurt dışındaki şirketlerle/kişilerle çalışmak isteyeceksiniz. İşte bu gibi durumlarda İngilizceye
ihtiyaç duyacaksınız.
Eğitimlerde öğrencilere şunu söylüyoruz: "İngilizce konusunda kendinizi eksik hissediyorsanız, programlama ile paralel bir şekilde İngilizce de çalışabilirsiniz.".
YouTube kanalımızdaki soru-cevap videolarında bu soruyu cevapladık. Buraya tıklayarak ilgili videoyu izleyebilirsiniz.
Eğitim Süreci Nasıl İlerliyor?
Eğitime kaydolan öğrenci ile ilk olarak bir tanışma dersi yapıyoruz. Tanışma dersinde çalışma planı, disiplin ve motivasyon gibi konulardan bahsediyoruz.
Tanışma dersinin ardından öğrenci dersleri izlemeye başlıyor.
Yaklaşık 2.5 aylık bir sürede öğrencinin tüm dersleri izleyerek eğitimi tamamlamasını bekliyoruz.
Öğrenci eğitimi tamamladığında kendisi ile bir görüşme yapıyoruz. Bu görüşmenin amacı "Öğrenci hangi alana yönelecek?",
"Hangi programlama dilini öğrenecek?" vb. konuları konuşmak ve öğrenciyi doğru bir şekilde yönlendirmek.
Sıkça Sorulan Sorular
Programlamaya giriş eğitimi uygulama sorularının çok yoğun olduğu bir eğitim.
Ve bu uygulama sorularını mutlaka sizin çözmeye çalışmanız gerekiyor. Gerekirse 30-40 dakika soru üzerinde düşüneceksiniz. Tüm soruları eksiksiz olarak çözmek zorunda değilseniz ama soru üzerinde
mutlaka düşünmeniz gerekiyor. Aksi durumda algoritma geliştirme becerinizi güçlendiremeyiz.
Canlı ders esnasında öğrencilere rahat rahat soruyu çözün 30-40 dakika süreniz var diyemeyiz. En sağlıklı yöntem öğrencinin
sakin kafayla, gerekirse eline kağıt kalem alarak soru üzerinde düşünmesi ve çözüme ulaşması.
Bu nedenle programlamaya giriş eğitiminin video eğitim şeklinde olması çok daha verimli.
Bazı kişiler video eğitime katılırlarsa verim alamayacaklarını ancak canlı bir eğitime katılırlarsa verimli olacağını düşünüyorlar. Yok böyle bir şey. Eğitimin kalitesini belirleyen şey
video eğitim veya canlı eğitim olması değil. Eğitimin kalitesini belirleyen unsurlar müfredat, işleyiş, eğitmenin öğretme becerisi vb. unsurlardır.
Cumartesi günleri yaptığımız soru cevap derslerine katılabilirsiniz. İsterseniz eğitmenle birebir görüşme hakkınızı kullanarak da sorularınızı sorabilirsiniz.
Eğitim boyunca ihtiyaç duyduğunuz her noktada(yazılım, rehberlik, motivasyon vb.) mutlaka iletişimde oluyoruz.
Şunu da ekleyelim; aklınızda "Dersleri izlerken kafamda sürekli sorular oluşacak." şeklinde bir düşünce olmasın. Tane tane ve anlaşılır bir anlatım şeklimiz var.
Küçük çocuğa anlatır gibi ders anlatıyoruz. Sistematik ve detaylı olarak ilerliyoruz. Dersleri çok rahat bir şekilde anlayacaksınız.
Hayır fiziksel olarak bir sınıfımız/dersliğimiz bulunmuyor.
Eğitim sürecimiz çevrimiçi(online) olarak ilerliyor. Öğrenci internet bağlantısı olan bir bilgisayardan dersleri izliyor.
Öğrenci ile canlı olarak görüşmemiz gereken durumlarda(tanışma dersi, haftalık soru cevap dersleri, birebir görüşmeler vb.) görüşmeleri internet üzerinden gerçekleştiriyoruz.
Programlamaya giriş eğitiminin özel ders şeklinde işlenmesi gerekmiyor. Herkesin yaptığı gibi eğitime katılmanız gerekiyor.
Daha genel konuşacak olursak yazılım öğrenme süreci A'dan Z'ye özel ders ile ilerlenmesi gereken bir süreç değil. Özel ders veya danışmanlık ancak gerekli olduğu durumlarda alınmalı.
Kursu tamamladığınızı teyit etmek amacıyla bir belge veriyoruz.
Şunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor; yazılım işi belgeyle, sertifikayla veya diplomayla yapılabilen bir iş değil. Yazılım sektöründe yapacağınız işi gerçekten bilmek zorundasınız. Kimse sizi sertifika veya diploma sahibi olduğunuz için
işe almayacak.
Bir eğitime katılırken sorgulamanız gereken şey eğitimin kalitesi olmalıdır. Müfredat detaylı mı? Eğitim sistematik olarak ilerliyor mu? Eğitmenin öğretme becerisi güçlü mü? Bu sorulara benzeyen sorular sormalısınız.
Müfredat
Müfredat 65 saatlik bir içeriğe sahip. Ünite başlıklarına tıklayarak ders isimlerini görüntüleyebilirsiniz.
Müfredatta bulunan ilk 24 dersi(1.ünitenin tamamı ve 2.ünitenin yarısı) ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Yanında
ikonu bulunan dersler herkese açık olan ücretsiz dersler.
Müfredat
Ücretlendirme ve Kayıt
Eğtimin toplam ücreti 8500 TL'dir.
Kredi kartı ile ödeme yaparken 12 taksite kadar taksitlendirme yapabilirsiniz.
Havale/EFT ile ödeme yapmak isterseniz WhatsApp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Eğitimi bir başkası için satın alabilirsiniz. Satın alma ekranında hediye etme seçeneği bulunuyor.
Ebeveyn Soruları
Programlamaya giriş eğitiminden bahsederken, lise çağına gelmiş(14 yaşını tamamlamış) olan çocukların eğitime katılabileceğini söylüyoruz.
Çünkü ortaokul çağındaki çocuklar eğitim sürecinde disiplini ve sürekliliği sağlamakta zorlanabiliyorlar.
Ancak ortaokul çağındaki 12-13 yaş grubu için şunu söyleyebiliriz; çocuğun yazılım ve teknoloji alanlarına ilgisi varsa, disiplinli ve çalışkan bir yapısı varsa, motivasyonu da yüksekse programlamaya giriş eğitimine katılabilir.
Eğer çocuğunuz 12 yaşından da küçükse eğitime katılması uygun değil.
Diğer Sorular
İsmim Cenk Şener. Yazılım geliştiriciyim ve yazılım eğitmeniyim. Bildiğim ve hakim olduğum bir konuyu karşımdaki kişiye çok iyi bir şekilde anlatabilirim. Öğretme becerim güçlüdür.
Yazılım eğitimleri alanında hem öğrenci rolünde, hem de eğitmen rolünde uzun süre bulundum.
Öğrencilik yıllarımda(2009-2016) 9 farklı yazılım eğitimine katıldım. Bu süreçte çok fazla sayıda öğrenciyle sınıf ortamında bulundum. Öğrencilerin yazılım öğrenme
süreçleri, sınıftaki öğrencinin beklentileri ve davranışları, öğrenci profilleri vb. pek çok konuda önemli bir tecrübem var. Gözlemlerim var.
2010-2018 yılları arasında onlarca öğrenciye özel ders(C#, C) verdim. 2019 yılından beri profesyonel olarak yazılım eğitimleri veriyorum.
Video eğitimler yayınladım(ASP.NET Mvc-2019, Programlamaya Giriş-2022). Şirketlere(Neova Sigorta, Tosyalı Holding) kurumsal eğitimler verdim. 2023 yılı itibarıyla hem canlı eğitimler vermeye, hem de video eğitimler hazırlamaya devam ediyorum.
Bunları şundan dolayı söylüyorum; ben yazılım eğitimi sektörünün içinde olan birisiyim. Eğitim işinin nasıl olması gerektiğini bilen birisiyim. Gönül rahatlığı ile tavsiyelerimi dikkate alabilirsiniz.
Eğitim işlerimle birlikte aynı zamanda yazılım geliştirici olarak çalışıyorum. Şu şıralar kendi projelerim için kod yazıyorum. Kendi projelerimin olmadığı dönemlerdeyse freelance yazilim geliştirici olarak çalışıyorum.
Hakkımda daha fazla bilgi edinmek isterseniz kişisel websitemi ziyaret edebilirsiniz.
İş garantili yazılım eğitimi diye bir şey olmaz. Yazılım sektöründe para vererek kendinizi garantiye alamazsınız. Başarıya ulaşmak için çalışmak zorundasınız. Bunun başka bir yolu yok.
Eğitmen veya eğitim kurumu, öğrencinin çalışıp çalışmayacağının garantisini veremez. Öğrenci tembel olur, çalışmaz. Bu durumda eğitmenin veya kurumun yapabileceği bir şey olmaz.
Peki ben eğitmen olarak size neyin garantisini verebilirim?
Birincisi; çalışan herkes bu işi başardı. Ben çok çalıştım ama yazılımcı olamadım diyen 1 kişi dahi görmedik. Siz de çalışmaya devam ettiğiniz sürece mutlaka hedefinize ulaşacaksınız. Bunun istisnası yok.
İkincisi; eğitmen olarak size çok kaliteli bir eğitim alacağınızın garantisini veriyorum.
Süre konusu ulaşmak istediğiniz noktaya ve çalışma yoğunluğunuza göre değişen bir konu. Çok yoğun şekilde çalışan bir öğrenci olur, hedeflediği noktaya 9-10 ayda ulaşır. Bir başka öğrenci daha düşük tempoda çalışır, hedeflediği noktaya 1,5 yılda ulaşır.
Hedeflediği noktaya ulaşmak deyimini öğrenme sürecinin bitmesi olarak düşünmeyin. Yazılım dünyasında öğrenme sürecinin bitmesi diye bir şey yok.
Daha genel bir cümle kurmam gerekirse, tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim; yazılıma başlayacağınız zaman minimum 1 yılı gözden çıkarın.
Bazı kişiler "Yazılımcı olmam ne kadar sürer?" sorusunu pazarlık yapma amacıyla soruyor. Örneğin kişi farklı bir sektörde çalışıyor. Yazılıma başlamak istediğini söylüyor.
Ve devamında da "Haftada 4 saat çalışsam olur mu?", "Tüm süreç 6 ayda biter mi?" şeklinde sorular soruyor. Böyle bir düşünce yapısına sahipseniz bence hiç başlamayın.
Önünüzde uzun bir yol var. Ve siz bu yolun başındasınız. Henüz hiçbir şey yapmamışsınız. Bu durumdayken ileriki süreçler hakkında konuşmak pek anlamlı olmaz.
Programlamaya giriş eğitimini tamamladığınız zaman hangi alanda ilerleyeceğiniz ile ilgili konuşacağız zaten. Ama önce eğitime başlamanız ve tamamlamanız gerekiyor.
Burada söylenmesi gereken 2 tane önemli şey var. Birincisi; insanlar aradıkları bilgi internette olmadığı için veya bir konuyu kendi kendilerine öğrenemedikleri için değil,
insanlar öğrenme sürecini kısaltmak için eğitime katılırlar. Kendi başınıza 8-9 ayda geleceğiniz seviyeye iyi hazırlanmış bir eğitim ile 2 ayda gelirsiniz.
Kaliteli bir eğitim motivasyonunuzu ve enerjinizi doğru biçimde kullanmanızı sağlar.
Bir diğer konu ise, yazılım sektöründe 4 tane çeyrek 1 tane tam yapmaz. Kaliteli bir eğitimin yerini, üstünkörü hazırlanmış 3-4 tane eğitim ile dolduramazsınız.
İyi hazırlanmış eğitimlerin karşısında "İnternette herşey var." gibisinden bir cümle kuramazsınız. Kaliteli olan bir eğitim mutlaka farkını ortaya koyar.
Programlamaya giriş eğitimine katılmadan önce okulda yazılım dersleri alan, farklı eğitim platformlarından eğitim alan veya kendi kendine belirli bir noktaya kadar ilerleyen pek çok öğrencimiz var.
Öğrencilerimizden Hasan Can ile yaptığımız röportaj veya Ümit ile yaptığımız röportaj bu duruma örnek olacak röportajlar. Şunu anlatmak istiyoruz; kaliteli bir yazılım eğitimi söz konusu olduğu zaman,
alternatif yöntemlerle o eğitimin yerini doldurmanız pek kolay olmaz.